July 29, 2013

3 Ahmak // 3 Idiots (2009)


09 Kasım 2009
2009 - 
 ,   ,  
170 Dak.

Öncelikle Beyazperde'de filme dair yazılanları aktaralım:
Rancho Chhanched, Farhan Qureshi ve Raju Rastogi Hindistan'ın en önemli bir okulunda mühendislik okuyan ve okulun yurdunda aynı odada kalan üç öğrencidir. Raju ailesini fakirlikten kurtarma gibi bir ideale sahipken Farhan ailesinin isteği doğrultunda bu bölümü seçmiştir. Rancho ise makinelere duyduğu tutku nedeniyle mühendis olmayı istemektedir. Bu üçlü ve profesörleri Viru arasında yaşananlar, dostluk kavramını beyaz perdeye yansıtırken eğitim sistemini de sert ve eğlenceli bir şekilde eleştirir niteliktedir. Son dönemin fazlasıyla dikkat çeken yapıtlarında biri olan film Hindistan'ın en çok izlenen filmlerden biri olurken özellikle Amerika'da da bir hayli dikkat çekmişti.
HER ŞEY YOLUNDA
Aamir Khan'ın başrolünü üstlendiği 2009 yapımı Hint filmi. Aamir Kahn, hakikaten enfes bir oyunculuk sergiliyor filmde.

Film, 170 dakika sürüyor. Oldukça uzun ama izleyiciyi kendine çekiyor.

Filmde bir "Ölü Ozanlar Derneği" kokusu ve havası da var...

Filmde geçen "Her Şey Yolunda" sözü oldukça manalı ve filmden sonra bu söz daha bir moda haline gelmiş.

Kısaca; istediğinizi yapın ve hayallerinizin peşinden gidin, denilmekte filmde. Üniversite eğitimindeki ezberci sisteme karşı çıkılmakta.

Rancho, ilham kaynağı oluyor herkese. Sadece "birinci" olmanın ve yarışı önde bitirmenin gerçek "başarı" olduğu düşünülen yerde kendi imzasını bırakıyor. "Başarıyı takip etmeyi bırakın, o sizi takip eder." diyor.

Rancho'nun "her şey yolunda" sözünü küçümsememek gerek. İnsan, sığlıktan kaçmalı ve ezber bozabilmeli. Bu yolda karşılaşılanlar elbette çözüme kavuşacaktır. İnsan, sıradışı olmalı ve kendini keşfetmeli. Sonra sıra dış dünyaya gelir ki bu öğrenme aşkı ile sürecek ömürlük bir sürece denk gelir.

Okulların öğüttüğü, tek tip ettiği bireyleri isteyen sisteme inat yaşasın sıradışı öğrenme aşkı!Baskıya, öğrenme aşkı şifadır.

Sevdiklerim
*Üç arkadaşın birbirlerine olan enfes dostluğu.
*Rancho'nun öğrenme aşkı. (Dersi bile şevkle, gülerek takip ediyor.)
*Rancho'nun ezberden uzak ve özcü yapısı.
*Rancho'nun her durumda "her şey yolunda"cı mizahi yaklaşımı.
*Filmde yer alan şirin Hint dansları.


Filmin meşhur şarkısı "All iz well // Her Şey Yolunda"


Filmin fragmanı:












No comments:

Post a Comment