January 27, 2012

Yol // Şerif Gören - Yılmaz Güney (1982)


Yılmaz Güney’in yazdığı ve Şerif Gören’in yönettiği 1981 yapımı Türk filmidir Yol. Müzikler Zülfü Livaneli tarafından bestelenmiştir.

Sıkıyönetim döneminde, yarı açık cezaevinden bir haftalığına salınan beş mahkumun “yol” öyküsü konu edilir. Dvd’nin arka kapağında yer alan şu ifade üzerine düşünmek gerekir: “Konusu mahkumlar aracılığıyla anlatılan hikayenin sunduğu panorama, asıl olarak ülkenin, ‘içerisi ve dışarısıyla 45 milyonluk bir hapishane’ olduğu gerçeğinin altını çizer.”

Başrollerinde Tarık Akan, Şerif Sezer, Halil Ergün, Meral Orhonsay, Necmettin Çobanoğlu, Hikmet Çelik ve Tuncay Akça’nın yer aldığı dramatik kurgu, 114 dakika boyunca boğar, yok eder ve diriltir yeniden izleyiciyi.

Belirli bir siyasi görüş çerçevesinde şekillenen öyküyü, o çerçevenin dışında takip etmek gerekir. Yaşananların çoğunun gün gibi gerçek olduğu bir diyardır bahsi geçen.

Tren, olun önemli bir simgesidir. Acı ve ölümler, kavuşmalar, ayrılıklar, trende vücut bulur. Mahkumların özgürlüğü, özgür olmayan milyonlarca mahkum arasına kavuştukları an biter.

Tarık Akan’ın usta ötesi oyunculuğu, dolu dolu gözlerinden akan merhamet, ağlatır zaman zaman. Halil Ergün’ün sözcüklerindeki berraklık, su gibi akar gider zihinlerden. Dondurucu soğukta, ölmek üzere olan ‘günahkar!’ eşi Zine’yi sırtlayan Seyit’le birlikte sırtlanır tüm ümitler, ölmek pahasına…

Tuncay Akça’nın sarı kuşunun kanatlarında kalmıştır mutluluk ve özgürlük. Anlayana…






No comments:

Post a Comment