July 24, 2011

Vavien // 2009

Tür: Dram, Gerilim, Gizem, Komedi 
Yönetmen: Yağmur Taylan, Durul Taylan 
Senaryo: Engin Günaydın 
Yapımcı: Müge Kolat 
Süre: 1 saat 40 dk
Oyuncular : Engin Günaydın , Binnur Kaya , İlker Aksum , Settar Tanrıöğen , Serra Yılmaz 





Vavien; “Uzun koridora sahip mekanlarda koridorun başı ve sonunda bulunan anahtarlar yardımı ile ışığın açılıp, kapanmasını sağlayan kullanışlı bir sistemin adıdır.” şeklinde tanımlanıyor Internet aleminde. Elektrik tesisatçılarının bileceği bir sistemdir tahminimce…

Filmde, Engin Günaydın ve Binnur Kaya başrolleri paylaşıyor. Konusu kısaca şöyle ifade ediliyor:
 
Celal, karısı ve çocuğuyla mutsuz bir aile hayatı sürmektedir. Abisi Cemal’le birlikte ortak oldukları elektrik dükkanında da işler pek parlak değildir. Birçok yere borçları vardır.
 

Celal ve Cemal’in tek eğlencesi Samsun’da pavyona gitmektir. Pavyonda çalışan Sibel Ceylan’a olan aşkı Celal’in başına dert açacaktır.

Celal’in karısı Sevilay, 15 yıldır, Almanya’da yaşayan babasının gönderdiği paraları biriktirerek saklamaktadır. Celal’in bu sırrı bildiğinden habersizdir. 

Zaten mutsuz bir hayat sürmekte olan Celal, bu paranın kurtuluşu olduğunu düşünerek, bir plan yapar. Fakat Celal’i sürprizler beklemektedir…


2009 yapımı psikolojik gerilim kıvamındaki filmde; Günaydın normal yaşamında da Burhan Altıntopvari bir üsluba sahip olduğunu belgeliyor adeta. “Vay anasını” repliği, birçok sahnede tekrarlanıyor.

Türk aile yapısına göndermeler barındırıyor yapım. Şüphesiz itaat eden kadın ve şüphesiz aldatan erkek modeli detaylarıyla betimleniyor.

Celal’in çocuğu Tuğrul’un birkaç ev ötedeki kızla buluşması ve babasının çapkınlıklarını sürdürmesi de ironiktir öyküde. Celal’in eşini öldürüp, tüm paraya konma planları öykünün can alıcı noktalarını oluşturur.

Yapım, insanın “mutluluk” kavramına bakışını da ele alıyor. Doymak ve durmak bilmez dürtüler, insanın hazza ulaşma arzusunun bakiliği, paranın işlevselliği…

“Sen olmasan ne işe yarar para, ben bunu anladım. Ne olursun yanımdan gitme..” diye seslenir bir yerde Sevilay, Cemal’e. Evlilik kurumunun, kişiyi çiftleştirirken bireyin varolma temelini öteleyen yapısına bir işaret olarak algılanmalıdır bu cümleler…

Milattan önce 400’lerde ortaya çıkan Hedonist/Hazcı yaklaşımın yirmi beş asır sonra da popülaritesini ve geçerliğini yitirmediğini gösteren bir yapımdır Vavien.




No comments:

Post a Comment